Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Αρ. Πρωτ.: 44
Ημ/νία: 13-09-2016

ΠΡΟΣ: Σχολικές μονάδες ΠΥΣΔΕ Καστοριάς, ΜΜΕ


Καταγγελία για την αναιτιολόγητη απόλυση συναδέλφου εκπαιδευτικού
                Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καστοριάς καταγγέλλει την απαράδεκτη και αναιτιολόγητη απόλυση από το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο “Παλλάδιο” της συναδέλφου Σοφίας Σουλιώτη. Η απόλυσή της από το εν λόγω ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, δείγμα της καθημερινής εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας των σχολαρχών σε βάρος των εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την ψήφιση του νόμου που… “προστατεύει τους εκπαιδευτικούς από τις αδικαιολόγητες απολύσεις”, για τον οποίο τόσο πολύ θριαμβολογούσε η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.
                Η συνάδελφος Σοφία Σουλιώτη είναι συνδικαλιστικά ενεργό μέλος του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Σ.Ι.Ε.Λ) Αθήνας – Πειραιά, μέλος του “Εκπαιδευτικού Ομίλου” και συντάκτρια στα “ΑΝΤΙΤΕΤΡΑΔΙΑ της εκπαίδευσης”. Εργαζόταν τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο – Λύκειο του εκπαιδευτηρίου “Παλλάδιο”. Η εργοδοσία, δια μέσου των διευθυντών των σχολείων, της ανακοίνωσε και μάλιστα τηλεφωνικά το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου πως καταγγέλλει τη σύμβαση αορίστου χρόνου που είχε συνάψει στο Δημοτικό, ενώ δεν θα προχωρήσει σε ανανέωση της αντίστοιχης σύμβασης ορισμένου χρόνου για το Γυμνάσιο – Λύκειο. Είναι τέτοια η θρασυδειλία της εργοδοσίας που δεν τόλμησε να αντικρίσει τη συνάδελφο για να της ανακοινώσει την απόλυση, ούτε καν να λογοδοτήσει για το ότι προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης.
                Φαίνεται πως η κυβέρνηση άργησε μια μέρα, δίνοντας το περιθώριο στους “σχολάρχες” να προχωρήσουν σε κάθε είδους αυθαιρεσίες και απολύσεις. Αποδεικνύεται πως οι θριαμβολογίες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη ζοφερή πραγματικότητα των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η απόλυση αυτή, που βλέπει το φως της δημοσιότητας, είναι μια από τις πολλές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αποτελεί συνάμα κυνικό δείγμα του απύθμενου θράσους των ιδιοκτητών – σχολαρχών που αντιμετωπίζουν τους εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμο προϊόν με ημερομηνία λήξης.
                Η συνάδελφος Σοφία Σουλιώτη είναι παρούσα σε όλους τους αγώνες τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του ευρύτερου εργατικού κινήματος. Όσες φορές χρειάστηκε αντιστάθηκε απέναντι στις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας για να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά της να αγωνίζεται και να απεργεί. Διεκδίκησε με αποφασιστικότητα τα στοιχειώδη εργασιακά της δικαιώματα, όπως το να μην παραμένει απλήρωτη επί μήνες και να πληρώνεται κανονικά και στην ώρα της, καθώς και να της παρέχονται τα αυτονόητα (η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή – ανύπαρκτη στα εν λόγω εκπαιδευτήρια) για να μπορεί να επιτελεί το διδακτικό της έργο με την απαιτούμενη επάρκεια.
                Η διοίκηση του εκπαιδευτηρίου “Παλλάδιο” αποφάσισε, να δείξει το πραγματικό και αποκρουστικό της πρόσωπο. Πίσω από τα επικοινωνιακά φτιασιδώματα, που χρησιμοποιεί κάθε χρόνο, για να αλιεύει μαθητές και γονείς – πελάτες, κρύβει τα δόντια της απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Με τη δίωξη και την καταδίκη στην ανεργία της εκπαιδευτικού Σοφίας Σουλιώτη, η διοίκηση επιδιώκει να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Να δείξει ότι όποιος αγωνίζεται, αντιστέκεται και διεκδικεί δεν έχει θέση στο σχολείο.
  • Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και αυθαίρετη απόλυση της συναδέλφου
  • Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψή της.
  • Απαιτούμε από τους αρμοδίους φορείς (Δ/νσεις Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας – Υπουργείο) να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επανέλθει η συνάδελφος στην θέση της.
  • Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων του “Παλλάδιου” να μην τρομοκρατηθούν και να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό της συναδέλφου καταδικάζοντας απερίφραστα την απόλυση και την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.
  • Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες στην εκπαίδευση να εκφράσουν τη γνήσια αλληλεγγύη τους απέναντι στη διωκόμενη συνάδελφό μας.


                                                                        Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου