Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Καστοριάς για το περιστατικό στο 2ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Ημ/νία: 10-12-2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ως εκπαιδευτική κοινότητα της Π.Ε. Καστοριάς λαμβάνοντας αφορμή από το περιστατικό που συνέβη ανάμεσα σε μαθητές του 2ου Γυμνασίου Άργους Ορεστικού θέλουμε να εκφράσουμε τα εξής:

·        δυστυχώς δεν μας εκπλήσσουν τέτοιου είδους περιστατικά μεταξύ των μαθητών, τα οποία μάς προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, ώστε κάθε φορά αυτά να αντιμετωπίζονται άμεσα και με έντονο το αίσθημα της παιδαγωγικής ευθύνης. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να αναγνωρίζουμε τις τεράστιες ευθύνες όλων εκείνων που υποβαθμίζουν ακάθεκτοι τόσο το δημόσιο σχολείο, και συνεπώς τον ρόλο του ως βαθμίδα κοινωνικοποίησης, όσο και την ίδια τη ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους. Η αυξανόμενη βία της ανεργίας, της ανέχειας, της κυβερνητικής αναλγησίας, του άδηλου μέλλοντος των νέων παιδιών υποθάλπει συνθήκες ακοινωνησίας και ενστικτώδους ατομικισμού. Τα χαρακτηριστικά αυτά νομοτελειακά διέπουν και την κοινωνία του σχολείου και κάθε υποτιθέμενη έκπληξη μόνον υποκρισία αποκαλύπτει.
·        όταν στα παραπάνω προστίθεται η δημοσιογραφία που κινείται μακράν της δεοντολογικής ευπρέπειας και συνέπειας, τότε τα πράγματα χειροτερεύουν. Θεωρούμε ότι κάποιοι δημοσιολογούντες αντί να συμπαραστέκονται και να αναδεικνύουν τον πολύμορφο αγώνα των βαλλόμενων εκπαιδευτικών, ώστε να αντιμετωπίζονται κατά δύναμιν οι πολύπτυχες συνέπειες της άδικης κρίσης, επιλέγουν τη φρενίτιδα μιας πληροφόρησης εντυπώσεων και μόνο. Φαίνεται πια να μην ενδιαφέρει η διασταύρωση των πηγών και η αντικειμενικότητα αλλά αποκλειστικά η προώθηση μιας ανεξέλεγκτης σκανδαλοθηρίας. Η απρέπεια δε ολοκληρώνεται και από υποδείξεις ηθικού σωφρονισμού προς τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, που ασκούν επάξια το λειτούργημά τους υπό τις αντιξοότερες συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών.
·        μοναδικό μας όραμα και ανταμοιβή είναι το σχολείο που αποτελεί μικρή όαση αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αλληλοκατανόησης. Στον πόθο μας αυτόν, που είναι αγώνας καθημερινός, θέλουμε την κοινωνία συμπαραστάτη και αρωγό και όχι παθητικό καθοδηγούμενο ιδιοτελών καταστροφολόγων.




Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου